a.readmore { /* CSS properties go here */ } a.readmore { /* CSS properties go here */ } script type='text/javascript'> var thumbnail_mode = "no-float" ; summary_noimg = 430; summary_img = 340; img_thumb_height = 100; img_thumb_width = 120;

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Η Πυρκαγιά της 6ης Ιουνίου 2010

 
  Μία από τις χειρότερες περβαλλοντικές καταστροφες στήν πρόσφατη ιστορία της   γνώρισε η Κοινότητα της Ακρούντας. Αίτια της μεγάλης καταστροφής ήταν η μεγάλη   πυρκαγία που που εκδηλώθηκε την Κυριακή 6 Ιουνίου  στις 12 και πέντε λεπτά το   μεσημέρι, σε θαμνώδη περιοχή βόρεια του Αγίου Αθανασίου.

  -  Οι πύρινες "γλώσσες" εξαπλώθηκαν σε κλάσματα δευτερολέπτου και μαίνονταν  ανεξέλεγκτες, μέχρι αργά το απόγευμα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η πυρκαγιά  ξεκίνησε από σπίθα, κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής σιδήρου σε κτηνοτροφική    μονάδα   στην περιοχή της Σφαλαγγιώτισσας. Εξαπλώθηκε γρήγορα κατακαίγοντας    χαμηλή  βλάστηση και περικυκλώνοντας μεμονωμένες οικίες, οι οποίες ευτυχώς   γλίτωσαν στο   παρά πέντε.

  -  Στη συνέχεια, λόγω της φοράς των ανέμων, η φωτιά κινήθηκε ανατολικά προς την Ακρούντα, απειλώντας τα πρώτα σπίτια της κοινότητας, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή στην Πολιτική Άμυνα να ετοιμάσει σχέδιο εκκένωσης της κοινότητας.

  -  Στην περιοχή έσπευσε και ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικώτης, ο οποίος συντόνισε το έργο της πυρόσβεσης και έδωσε εντολή να κινητοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις. Η Πυροσβεστική υπηρεσία ανταποκρίθηκε αμεσα,   αποστέλλοντας  στην περιοχή εννέα πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με βυτιοφόρα με μέλη της επαρχιακής διοίκησης και του τμήματος Δασών και αρκετούς κατοικους   της Κοινότητας . Ένας πυροσβέστης κατά τη διάρκεια της  επιχείρησης   κατάσβεσης τραυματίστηκε στο πόδι.

 - Παράλληλα, στην περιοχή πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού τα τρία ελικόπτερα  της Κυπριακής Δημοκρατίας, το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών και το ελικόπτερο ων Βρετανικών Βάσεων.

  -  Στην Ακρούντα προκλήθηκε πανικός, με τους κατοίκους έντρομους να  βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που παρέμειναν στην περιοχή, βοηθώντας με όσα μέσα είχαν στη διάθεσή τους τους πυροσβέστες.

  -  Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν και το δύσβατο της περιοχής, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Μάριος Κυπριανού, ήταν οι λόγοι που η πυρκαγιά δεν ήταν εύκολο να τεθεί υπό έλεγχο. Από την πύρινη λαίλαπα δεν γλίτωσε κτηνοτροφική μονάδα στην Ακρούντα, η οποία παραδόθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να καούν όλα τα ζώα που ήταν μέσα σε αυτήν. Παράλληλα, κάηκαν καλλιέργειες, χαμηλή βλάστηση και χόρτα συνολικής έκτασης πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων.
 
-  Να σημειώσουμε ότι μεγάλο τμήμα της ίδιας περιοχής κάηκε από μεγάλη  πυρκαγιά
 και πριν από δυο χρόνια.



 






 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου